Stichting ANGOB

 

STUNTEN MET BIERPRIJS MOET VERBODEN WORDEN

Week in, week uit wordt er door de supermarkten bier tegen verlaagde prijs aangeboden. Wie niet al te kieskeurig is wat merk betreft, behoeft voor zijn pilsje helemaal nooit de volle prijs te betalen. Toch vroeg de Tweede Kamer vier jaar geleden al om een verbod op prijsstunten met bier.

Een lezeres van ons blad meldde ons dat zij vindt dat de supermarkten ten onrechte doen alsof bier een eerste levensbehoefte is. Supermarkten behoren volgens haar levensmiddelen te verkopen en geen genotmiddelen. Pils tegen een verlaagde prijs verkopen moedigt volgens haar jongeren aan om veel bier te drinken.

Vier jaar geleden concludeerde de Tweede Kamer hetzelfde. Die drong er bij de toenmalige minister van VWS Hoogervorst op aan, om maatregelen te nemen tegen het stunten met bierprijzen door supermarkten. Hoogervorst beloofde de Kamer dat hij met zijn collega Brinkhorst van economische zaken zou overleggen over de mogelijkheden daarvoor.

Inmiddels zijn wij vier jaar verder, en is er op dit terrein nog niets gebeurd. De supermarkten zijn al die tijd onverstoord doorgegaan met hun "beer-pushing". Zij gedragen zich als "pushers" van hard-drugs. Overigens daarmee indirect erkennende dat alcohol een drug is.

De folders van miijn vier plaatselijke supermarkten van vorige week, vermeldden allevier een kortingsactie met bier. De eerste bood Brand pils aan voor € 4,99 per krat aan (€ 1,07 korting), de tweede bood drie kratten Brand aan voor de prijs van twee, de derde blikjes Heineken in een 6-pak voor € 3,99 (€ 0,44 korting) en de vierde kratten Dommelsch voor € 7,99 (€ 2,90 korting). Alle vier de supermarkten hadden daarnaast ook nog wijn in de aanbieding. De eerste drie boden respectievelijk Italiaanse, Argentijnse en Zuidafrikaanse wijn aan met 1 euro korting per fles. De vierde maakte het helemaal bont, drie flessen wijn voor 10 euro, een korting van € 4,97 op de normale prijs.

Het alcoholmatigingsbeleid van de overheid blijft dweilen met de kraan open tegenover een dergelijk beleid van de supermarkten. Goedbedoelde voorlichtingsacties worden eenvoudig weggeblazen door dergelijk commercieel geweld. Wil er van het matigingsbeleid nog iets terecht komen, dan zal prijsstunten met drank verboden moeten worden.

Dingeman Korf