Stichting ANGOB

 

VASTSTELLEN MINIMUMPRIJS HEEFT EFFECT

Het Schotse deelparlement heeft ruim twee jaar geleden besloten om het stunten met de prijs van alcohol tegen te gaan door een minimumprijs per eenheid alcohol vast te stellen. Aanbieden van alcohol tegen sterk verlaagde prijzen zou consumptieverhogend werken. Door een bodemprijs vast te leggen, zouden vooral de veeldrinkers getroffen worden. Het “stuntverbod” ging mei 2018 in.

Inmiddels zijn de resultaten van het eerste jaar minimumprijs bekend geworden. Inderdaad bleek het vastleggen van een minimumprijs de consumptie af te remmen. De detailhandelsverkopen van alcohol per volwassene daalden in Schotland daalden met 3,6 procent, van 7,4 liter pure alcohol naar 7,1 liter. In Engeland en Wales daarentegen was sprake van een stijging, van 6,3 liter naar 6,5 liter.

Uitgesplitst naar soort drank, bleek de sterkste daling te zijn opgetreden bij cider (minus 18,6 procent ! ). Cider is een goedkope, laag alcoholische drank. Als zodanig populair bij jongeren, studenten en alcoholisten. De verkoop van sterke drank daalde met 3,8 procent en van bier met 1,1 procent.

Het lijkt er dus op dat het instellen van een minimumprijs per eenheid alcohol niet alleen de gemiddelde consumptie afremt, maar ook selectief de grootste consumenten treft.

Dingeman Korf