Stichting ANGOB

 

Moet volksgezondheid wijken voor commerciƫle belangen?
VNG WIL WIJZIGING DRANK- EN HORECAWET

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft drie jaar geleden een experiment over branchevervaging opgezet. Daarbij ook vervaging van de nu nog strikte scheiding tussen horeca en detailhandel. Daar rezen tal van protesten tegen. Wettelijk bleek de VNG fout te zitten. Daarom wil de VNG nu in overleg met de regering over wetswijziging.

De VNG wil met staatssecretaris Blokhuis van VWS in gesprek over aanpassing van de Drank- en Horecawet. Onder voorwaarden zou de wet mengvormen tussen horeca/slijterijen en middenstand moeten toestaan. Zo zouden winkels onder voorwaarden alcohol moeten kunnen schenken en verkopen.

In 2016 en 2017 hield de VNG een experiment waarbij ondernemers enkele verboden uit de DHW overtraden. Zo werd er wijn of bier geschonken door een kapper, een kledingwinkel, een jeans shop, een beautysalon, enzovoorts. Een boekhandel kreeg veel publiciteit, maar kreeg al heel gauw een verbod opgelegd. De resultaten van het experiment waren volgens de VNG positief. Voor wie positief, in welk opzicht positief, vertelt de VNG er niet bij.

Dingeman Korf