Stichting ANGOB

GUNSTIG EFFECT VAN ALCOHOL MEESTAL EEN PLACEBO-EFFECT

De Vereniging van Importeurs en Producenten van gedistilleerde dranken (VIP) is een voorlichtingscampagne begonnen. Daarin wordt gesteld dat het voor hart en bloedvaten niet uitmaakt of je wijn of sterke drank drinkt. Daarmee zet de VIP de consument op het verkeerde been, want er is wel degelijk verschil. Aldus Stichting ANGOB.

Rode wijn bevat flavonoïden. Dezelfde als rode druivensap. Van flavonoïden is experimenteel bewezen dat zij een gunstig effect hebben op de conditie van hart en bloedvaten. Overigens bevatten de meeste soorten groenten en fruit eveneens flavonoïden, met vaak een vergelijkbaar positief effect op hart en bloedvaten. Gedistilleerde dranken bevatten nooit flavonoïden omdat die bij het bereidingsproces verloren gaan. Jenever of whisky stoken van groente of fruit heeft daarom geen zin.

Een eventueel gunstig effect van sterke drank is meestal een placebo-effect. Voor mensen die hun hele leven gewend zijn geweest een bescheiden borreltje te nemen, is de mededeling van de dokter dat men daar rustig mee door kan gaan een hele geruststelling. En genezing begint vaak met geruststellen van de patiënt. Die argumenteert "blijkbaar valt het wel mee met mijn hartklachten, want ik hoef er de alcohol niet voor te laten staan". Alleen al daardoor voelt hij zich minder ziek.

Mensen die hun hele leven zeer weinig gedronken hebben, ondervinden vaak geen enkel positief effect wanneer zij op aanraden van hun dokter een "slaapmutsje" zijn gaan nemen. Voor hen zal de dokter een ander placebo moeten bedenken om hen gerust te stellen. En uiteraard daarnaast een echt geneesmiddel als er iets ernstigs aan de hand is.