Stichting ANGOB

SUPERMARKTEN PREFEREREN LEKKE LEEFTIJDSCONTROLE

Afgelopen maandag (30 januari) is een nieuw systeem (swiper) gelanceerd om de naleving van de leeftijdsgrenzen voor het kopen van alcohol te verbeteren. Stichting ANGOB vindt het nieuwe systeem een verslechtering ten opzichte van bestaande systemen als bijvoorbeeld Ageviewers.

De handhaving van de leeftijdsgrenzen voor het kopen van alcohol is in ons land nog steeds erbarmelijk slecht. En de supermarkten handhaven het allerslechtst van alle alcoholverkopers.

Bij het nieuwe "swiper" systeem wordt de ID-kaart gescand, waarna een computer de geboortedatum omrekent naar een leeftijd. Rekenfouten door de caissière worden zo voorkomen. Alcohol kopen met behulp van een geleende of gestolen ID-kaart van een oudere broer, zus of vriend echter niet.

Er zijn twee veel betere systemen denkbaar : via gezichtsherkenning of via een vingerafdruk. Het eerste wordt in Nederland uitgebracht door de HEM in Breda onder de naam Ageviewers . In ruim zestig slijterijen van ons land functioneert het inmiddels tot volle tevredenheid.

Bij het systeem Ageviewers moet de koper naar een webcam kijken, zodat een controleur op afstand het gezicht kan beoordelen en vergelijken met de ID-kaart. Het systeem van controle via de vingerafdruk is nog niet in ons land op de markt.

Stichting ANGOB noemt het onbegrijpelijk dat supermarkten en CBL nu kiezen voor een onvolmaakt systeem, terwijl er al een beter systeem op de markt is. Wil men soms de illegale alcoholverkoop toch nog een sluiproute bieden, zodat de omzet niet te veel daalt ?

Nadere inlichtingen : dr.ir. D. Korf, Dresselhuijsweg 20, 4105-DB Culemborg, tel. O345 - 47 32 39 , e-mail redactie@angob.nl