Stichting ANGOB

SUCCESVOL AFSLANKEN DOOR STOPPEN MET ALCOHOL

Het zomerseizoen is aangebroken. Prompt verschijnen in de pers allerlei artikelen over afslanken. Daarin is het simpele advies om de dikmaker alcohol zoveel mogelijk te vermijden, opvallend vaak afwezig. Toch kan overschakelen van alcoholhoudend op alcoholvrij een aanzienlijke bijdrage leveren aan het afslanken. Aldus Stichting ANGOB in het onlangs verschenen nummer van haar tweemaandelijks blad.

Zolang er alcohol in het bloed aanwezig is, werkt de menselijke lever hard aan het verwijderen daarvan. Andere processen worden daarvoor op een laag pitje gezet of stilgelegd. De lever behandelt alcohol als een giftige stof. Die moet met voorrang verwijderd worden. De snelheid waarmee een vergift verwijderd wordt, kan namelijk beslissend zijn voor het verschil tussen overleven en overlijden.

Vetten en koolhydraten blijven tijdelijk onverwerkt. Die worden elders in het lichaam opgeslagen voor later gebruik. Daardoor maakt alcohol dik. Daarnaast bevatten sommige alcoholhoudende dranken veel koolhydraten (bier, oorzaak van bierbuik), suikers (zoete wijn) en soms ook vet (advocaat). Anders dan bij levensmiddelen, worden die calorieën niet op het etiket vermeld. De consument wordt daardoor er niet voor gewaarschuwd.

De alcoholvrije equivalenten van de verschillende alcoholische dranken bevatten aanzienlijk minder calorieën. Zo bevat een glas bier 120 - 200 kcal tegenover een glas alcoholvrij bier 40 - 70 kcal. Bij wijn hetzelfde verschijnsel. Een glas standaardwijn levert 120 - 140 kcal per glas (zoete wijn tot 220 kcal). Alcoholvrije wijn 30 - 90 kcal. Ongezoete vruchtensappen bevatten tussen de 20 en 90 kcal per glas.

Overschakelen op alcoholvrij beperkt dus de inname van calorieën en voorkomt het stilleggen van de vetverwerking in de lever. Overschakelen heeft dus een dubbel effect. Daardoor kan men hiermee al de nodige kilo's kwijtraken. De Britse voedingskundige dr. L. Smith heeft daar onlangs in de Daily Mail nog eens op gewezen.