Stichting ANGOB

RISICO'S ZONNEBAD DOOR ALCOHOL VERGROOT

De zomer is begonnen. Veel Nederlanders gaan op vakantie met als één van de doelstellingen om met een lekker bruin vakantiekleurtje terug te komen. Daarom is zonnebaden één van de favoriete vakantiebezigheden. Gelukkig weet tegenwoordig iedereen wel dat zonnebrand de kans op huidkanker doet toenemen. Dus wordt er ijverig gesmeerd met crèmes en oliën om zonnebrand tegen te gaan.

Wat echter maar weinigen weten is het feit dat alcohol de kans op zonnebrand vergroot. Alcohol vergroot de gevoeligheid van de huid voor zonnestraling. Daarnaast verzwakt alcohol het immuunsysteem. Men loopt door alcohol bij het zonnebaden zodoende een vergroot risico op verbranding, plus een vergroot risico dat die verbranding tot huidkanker zal leiden.

In 2014 is ontdekt dat alcohol de kans op melanoom vergroot. Dit jaar is daar nog bij gekomen een vergroting van de kans op plaveiselcel carcinoom. De kans op de twee belangrijkste vormen van huidkanker wordt dus door alcohol bij het zonnebaden vergroot. Aldus Stichting ANGOB in een 1 juli uitgegeven persbericht. ________________________________________________________ Nadere inlichtingen bij dr.ir.D. Korf, tel.0345-473239 of via redactie@angob.nl