Stichting ANGOB

Alcohol groter probleem dan cannabis

Bij de discussies over het drugsbeleid, vergeten veel politici ten onrechte dat alcohol ook een drug is. Alcohol en cannabis zijn op veel punten geheel vergelijkbaar. Beide zijn roesverwekkend, beide vormen een risico voor de gezondheid en voor de verkeersveiligheid, en bij beide is de kans dat het gebruik problematisch wordt ongeveer 10 procent.

In de politiek is van de overeenkomst tussen die twee drugs weinig te bespeuren. Er wordt hier opvallend met twee maten gemeten. Door de CDA-woordvoerster bijvoorbeeld wordt geroepen dat soft-drugs eigenlijk geheel verboden zouden moeten worden. Uitgerekend iemand van een partij die de afgelopen twintig jaar altijd tegen stemde wanneer in het kader van het alcoholmatigingsbeleid een effectieve maatregel voorgesteld werd. Een effectieve maatregel zou de alcoholbranche omzet kosten, en werd dus afgewezen. Maar legaal maken van de omzet van de cannabisbranche staat op voorhand al niet ter discussie.

Stichting ANGOB constateert dat het aantal alcoholgebruikers in ons land ongeveer dertigmaal zo groot is als het aantal gebruikers van soft-drugs. Bij een gelijk risico voor problematisch gebruik, is op het terrein van de alcohol voor de volksgezondheid een ongeveer dertigmaal grotere winst te behalen door effectief beleid dan op het terrein van de soft-drugs.