Berichten als zou rode wijn goed voor hart en bloedvaten zijn, blijken telkens weer te herleiden tot stoffen afkomstig uit de druif, die dus ook in druiven en druivensap aanwezig zijn. Recentelijk werd een gunstig effect van polyfenolen ontdekt.
Al in 1995 publiceerden prof. Folts en medewerkers, van de universiteit van Wisconsin, een artikel over hun onderzoek naar het effect van wijn op het bloed en de bloedvaten. Daarin toonden zij met behulp van dierproeven aan, dat rode wijn een beschermend effect heeft op de vaatwand. Rood druivensap had eenzelfde, maar iets zwakker effect, en witte wijn had helemaal geen effect. Volgens de onderzoekers een bewijs dat niet de alcohol uit de wijn, maar een stof afkomstig uit de druiven, verantwoordelijk was voor de beschermende werking. Zij veronderstelden dat flavonoïden uit de schil van blauwe druiven het gunstige effect veroorzaakten.
Volgens het recente onderzoek van Roger Corder en medewerkers, zijn het de zogenaamde polyfenolen uit rode wijn die voor het grootste deel van de beschermende werking verantwoordelijk zijn. Deze polyfenolen remmen de vorming van endotheline-1, een stof die de bloedvaten vernauwt en aderverkalking bevordert. De polyfenolen werken daarnaast ook als anti-oxidanten, net zoals de eerder genoemde flavonoïden. Door die dubbele werking zijn het de polyfenolen die het grootste deel van het positieve effect voor hun rekening nemen.
De heilzame polyfenolen komen uit de schil van blauwe druiven. Naast rode wijn, vertoont ook rood druivensap de beschermende werking op de vaatwand, zij het in wat zwakkere mate. En witte wijn heefet helemaal geen effect. Althans bij de proeven met gekweekte cellen, zoals Roger Corder en medewerkers die uitvoerden. Eén en ander geheel in lijn met de bevindingen van prof. Folts en medewerkers. Veel kranten maakten in het geheel geen melding van het feit dat de polyfenolen uit de druivenschil het gunstige effect veroorzaken.
Zij schreven slechts “rode wijn echt gezond”, of “geheim goede effect rode wijn ontrafeld”. Het bontst maakte de redactie van
Sp!ts het, met de alinea: “De onderzoekers probeerden 23 soorten rode wijn, vier witte, één rosé en één druivensap. Alleen bij de rode wijnen werd de vorming van het bewuste eiwit geremd”. Een aperte leugen dus. Het blijft een hoogst verdachte onvolkomenheid dat iedere keer weer krantenberichten melding maken van een gunstig effect van rode wijn, zonder te vermelden dat rood druivensap of blauwe druiven hetzelfde effect veroorzaken. Zijn al die journalisten gehersenspoeld door de Franse wijnlobby?
Dingeman Korf