In Nieuw-Zeeland heeft men langjarige ervaring met de gevolgen van beperking van de tijden waarop alcohol verkrijgbaar is. In 2013 werd daar een nieuwe alcoholwet van kracht, de Sale and Supply of Alcohol Act 2012. Door deze wet werden tijdslimieten gesteld voor de verkrijgbaarheid van alcohol. De universiteit van Otago heeft de ontwikkelingen sindsdien gevolgd en afgelopen juli daarover gerapporteerd in het tijdschrift Addiction.
De nieuwe wet schafte de 24-uurs vergunningen voor bars en nachtclubs af. Voortaan mochten zij nog slechts (!) open zijn tussen 8.00 uur ’s morgens en 4.00 uur ’s nachts. Verkoop van alcohol in slijterijen en supermarkten werd ingeperkt tot de tijd tussen 8.00 uur en 23.00 uur. Zoals verwacht kon worden, had de wet op tal van gebieden gevolgen. Een werkgroep van de universiteit van Otago, onder leiding van professor E.J. Connor, evalueerde het effect op ziekenhuisopnamen en op nachtelijk geweld.
Het aantal door geweld veroorzaakte ziekenhuisopnamen nam met 11 procent af. Het aantal door de politie geregistreerde alcoholische geweldplegingen nam eveneens met 11 procent af. Dus minder geweldsincidenten. Daarnaast waren de gevolgen van die incidenten gemiddeld ook minder ernstig. Voor de volksgezondheid een verheugende ontwikkeling.
Opmerkelijk was dat meer dan 90 procent van de verkooppunten niet door de nieuwe wet beïnvloed werd, omdat zij reeds binnen de nieuwe marges werkten. Diegene die wel hun openingsuren hadden moeten inperken, hadden dus onevenredig bijgedragen aan de ziekenhuisopnamen.
Professor Connor waarschuwt dat er nog een hele serie andere kwalijke gevolgen van alcoholgebruik zijn dan geweld, die de drinker zichzelf of anderen aandoet. Zoals ongevallen, wetsovertreding en dergelijke. Nieuw-Zeeland is één van de minst strenge landen met betrekking tot alcohol. Zij pleit daarom voor verdere vervroeging van het sluitingsuur, van 04.00 uur naar 02.00 uur.