Afgelopen mei vaardigde de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) een nieuwe richtlijn uit in het kader van haar programma tegen dementie. Mensen kunnen volgens deze richtlijn hun kans op het krijgen van dementie verkleinen door regelmatig te bewegen, niet te roken, schadelijk alcoholgebruik te vermijden, gezond te eten, hun lichaamsgewicht beperkt te houden, en te zorgen voor gezonde waarden van hun bloeddruk, cholesterolgehalte en bloedsuiker.
Dementie is een snel groeiend probleem voor de volksgezondheid. Wereldwijd lijden momenteel ca 50 miljoen mensen er aan, en hun aantal neemt jaarlijks met bijna 10 miljoen toe. Dementie is daarmee een enorme kostenpost voor de volksgezondheid. Alleen al de kosten voor de zorg voor dementerenden zullen in 2030 opgelopen zijn tot 2.000 miljard dollar.
Directeur-generaal van de WHO Ghebreyesus verwacht de komende 30 jaar een verdrievoudiging van het aantal patiënten. De WHO biedt daarom ondersteuningsprogramma’s voor hulpverleners en mantelzorgers, beleidsadviezen voor overheden en medische instanties, en nu dus ook preventie-adviezen voor het algemeen publiek.
Wij vragen ons alleen af waarom aanbevolen wordt om niet te roken maar met betrekking tot alcohol alleen schadelijk alcoholgebruik te vermijden. Bestaat er ook onschadelijk alcoholgebruik ? Daar zijn bijvoorbeeld kankeronderzoekers het niet mee eens. En het is toch algemeen bekend dat alcohol schadelijk is voor de hersenen. Durven de opstellers van het WHO-advies het niet aan om de alcoholindustrie tegen zich in het harnas te jagen?